giovedì 23 gennaio 2014

Oikeat sanat

Ihailen ihmisiä, joilla on taito löytää aina ne oikeat sanat. Tiedättehän ne sellaiset tyypit, jotka eivät koskaan vaikuta vaivaantuneilta, takeltele tai änkytä. Ihmiset, jotka aina seisovat sanojensa takana. 

Nämä ihmiset eivät suinkaan aina ole esiintyjiä. Oikeita sanoja voi tuottaa myös kirjallisesti. Esimerkiksi Eeva Kolulla ja Saku Tuomisella on mielestäni oikeiden sanojen löytämisen taito. 

Mietin sitä, tulevatko nämä sanat lonkalta, vai ovatko ne pitkän mutustelun ja harkinnan tulos? Loppujen lopuksihan kyse on vain lauserakenteista ja sanavalinnoista. 

Sen sijaan, että sanoisi: "Olemme yllättyneitä seminaarin suosiosta", voikin sanoa "olemme mykistyneitä seminaarin suosiosta". Yhden sanan muuttaminen tekee lauseesta heti paljon vaikuttavamman. 

Minusta tuntuu, että itse en koskaan löydä oikeita sanoja. Minulla on aina kiire. Olen huolimaton. Mieleeni virtaa jatkuvasti sanoja kahdella eri kielellä. Jos minulta esimerkiksi kysyy tietä, voi eksyä pahemman kerran, koska en vain osaa selittää suorintakaan reittiä selkeästi. 

Minä pidän valtavasti sanoista. Erityisesti kirjoitetussa muodossa. Siksi haluaisinkin oppia löytämään aina ne oikeat sanat. Luulen, että minun pitää ensin oppia karsimaan sanojani. Siten ehkä keskityn vain niihin, joilla on merkitystä. 
Nessun commento:

Posta un commento