giovedì 7 agosto 2014

Kulinaristien valtakunta


Minä niiin rakastan ruokaa. Sen takia minusta on käsittämätöntä, miksi meille tuputetaan niin paljon huonoa ruokaa joka paikassa. Ja kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että ihmiset rakastavat huonoa ruokaa. 

Tietenkin kaikki on suhteellista, mutta minusta huonoa ruokaa ovat esimerkiksi pitkälle jalostetut raaka-aineet, einekset, esanssilta maistuvat kevyttuotteet ja valmiskastikkeet. Minä olin lapsena paljon yksin kotona, ja sain syödä hurjan paljon eineksiä (en syyllistä sinua äiti, älä suutu). Minun elimistöni ei siis ehkä tämänkään vuoksi suostu enää sulattamaan yhtäkään lihapiirakkaa tai nakkisämpylää. 

Minut tekee todella surulliseksi se, että vaikka kuinka haluaisin suojella omaa lastani teollisilta makukokemuksita, on se lähes mahdotonta, ainakin jos meinaa itse tehdä työtä. Päiväkodin ruokalistalla nimittäin on lähes päivittäin kinkkua tai nakkeja. Välipalaksi on kiisseliä. Päiväkodissa lapseni on oppinut myös vaatimaan makarooneihinsa ketsuppia, vaikka olemme yrittäneet välttää sen käyttöä kotona.En voi enää tehdä asialle oikein mitään, sillä tiedän, että samat makuelämykset toistuvat kuitenkin läpi kouluajan: natriumglutamaatti, nitriitti, lisäaine, suola, sokeri. Vaikka kuinka söisimme kotona aitoa ruokaa, on jälkeläiseni makuaisti jo tottunut eineksiin. Ja me kaikkihan tiedämme, että makumieltymykset syntyvät maistelemalla samoja ruokia yhä uudelleen ja uudelleen. 
Tällä tavalla kasvaa joukko kulinaristeja, jotka eivät enää edes osaa tunnistaa, miltä aito ruoka maistuu. Siispä useissa "ravintoloissakin" on tarjolla vain valmiskastikkeita ja suojakaasuun pakattuja hampurilaissämpylöitä. On erittäin todennäköistä, ettei edes ravintolakokki tajua, mikä sellaisessa ruoassa mättää.


Minä tulen tästä niiiin vihaiseksi. En ymmärrä, miksi ihmiset päivä toisensa jälkeen maksavat tällaisesta ruoasta? Miksi vanhemmat eivät tee ruokavallankumousta päiväkoteihin ja kouluihin? 

Puuh. Hengästyttää. Ehkä nyt minun pitää nyt vain rauhoittua ja leipoa kakku. 

Ps. Blogi on palannut kesälomalta! Jee!

2 commenti:

 1. Senhän näki miten hyvin siinä meni, kun Jamie Oliver yritti tehdä brittiläisissä kouluissa ruokavallankumouksen - vanhemmat toivat lapsille kouluun ranskalaisia ja uppopaistettuja ruokia, surullista...

  Mutta ainakin teillä oli oikein hyvät ruoat!
  T. Jenni, joka kävi viime viikon Suomi-lomalla teillä ekaa kertaa

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Kiitos kommentista ja kiitos, että kävit! :)

   Elimina