domenica 29 dicembre 2013

Pitäisi lähteä, muttei hyvästelläKaikki suuret amerikkalaiset yritysgurut neuvovat, että jos haluaa liiketoimintansa kasvavan, on jossain vaiheessa hyvä ulkoistaa käytännön työt ja omistaa työaikansa tärkeämmille asioille. 

Me olemme tästä ihan samaa mieltä. Onhan yrittäjän hyödyllisempää suunnitella esimerkiksi ensi vuoden budjettia kuin vaahdottaa maitoa. Jälkimmäinen on helpompi opettaa jollekin toiselle. 

Viime kuukaudet minä olen ollut hieman vähemmän paikalla palvelemassa asiakkaita. Asiakaspalvelun sijaan olen ehtinyt luoda verkostoja, toimittaa aineistot kirjanpitäjälle päiväsaikaan (minun oli tapana tehdä tämä yöllä), opiskella, puhua puhelimessa ja tehdä laskelmia. 

Mieheni on ollut paikalla enemmän, mutta hän on voinut keskittyä muuhunkin kuin pelkkään pizzantekoon. Vihdoin hänellä on ollut aikaa myös uusien reseptien testaamiseen ja erilaisten työtapojen luomiseen. 

Meillä on apunamme loistotyöntekijät, mutta se, mikä silti kaikkien käytännön töiden ulkoistaminen tuntuu hurjalta. Eniten olen huolestunut siitä, kuinka työntekijät kohtaavat asiakkaan silloin, kun me emme ole paikalla. Miten käy sille paitansa märäksi juosseelle espoolaiselle, joka tulee ostamaan pizzaa viittä minuuttia ennen sulkemisaikaa? 

Me olemme aina löytäneet tälle sympaattiselle miehelle ratkaisun, vaikka pizza olisikin ollut jo loppu. Me nimittäin haluamme, että kaikki asiakkaat saavat sen, mitä ovat tulleet hakemaan. Mutta mitä jos työntekijällä on kiire treffeille? Sanooko hän asiakkaalle: "Sori, me mennään nyt kiinni. Pizza on loppu."? 

Epäilen, että 95 prosenttia työntekijöistä sanoisi. Ja jos tämä tapahtuu 30 iltana kuukaudessa, tarkoittaa se meille jopa tuhansien eurojen menetystä kuukaudessa. Tällä on jo suuri vaikutus liikevaihtoon. 

Jos sattuu samaan aikaan itse olemaan vaikkapa työmatkalla Italiassa, solmimassa kontakteja, jotta tuotteesta tulisi vieläkin parempi. 

Niin, silloin harmittaa, jos espoolainen jää ilman pizzaa, koska on juuri sen espoolaisen ansiota, että on voinut palkata työntekijän ja että on voinut matkustaa Italiaan. 

Sanotaan, että pitäisi vain luottaa. Luottaa siihen, että espoolainen saa pizzaa, vaikka työntekijällä olisikin treffit. 

Nessun commento:

Posta un commento