domenica 15 dicembre 2013

Yrittäjän sunnuntai

SunnuntaifillisTänään on sunnuntai. Olemme olleet kahdeksan tuntia töissä, poika on ollut päiväkodissa ja olemme syöneet yhdessä pizzaa. Näin olemme tehneet lähes joka sunnuntai viimeisen puolentoista vuoden aikana. Se kannattaa, koska sunnuntai ei Suomessa ole mikään shoppailupäivä.

Sunnuntai on erittäin ongelmallinen päivä meille pienille kauppakeskusyrittäjille. Työntekijöille pitää maksaa sunnuntaisin tuplapalkkaa, eivätkä ihmiset juurikaan pyöri pyhäpäivinä kauppakeskuksissa. Tämä johtaa usein siihen, että vaikka kulut (ja hävikki) nousevatkin pilviin, on myynti olematonta.

Meille ensimmäisen vuoden sunnuntait olivat painajaismaisen hiljaisia. Tuotteiden valmistamiseen kului saman verran aikaa kuin muulloinkin, mutta kukaan ei tullut niitä ostamaan. Yritimme keksiä vaikka mitä tempauksia ja tarjouksia, jotta asiakkaat löytäisivät meille myös sunnuntaisin, mutta harvoin ne toimivat. Kun kauppakeskus oli autio, myös pizzeriamme oli autio.

Tällaisina hetkinä mietin aina kuinka paljon rahaa valuu hukkaan sen vuoksi, että on kauppakeskuksen on pakko olla auki. Vaateliikkeissä myyjät pyörittelivät peukaloitaan, vartijat rupattelivat keskenään ja matkapuhelinoperaattorin myyjä näpräsi puhelimensa ruutua. Sähköä kului, energiaa kului ja ihmisten aikaa kului. Miksi koko kauppakeskuksen pitäi olla töissä jos suurin osa asiakkaista vietti vapaapäiväänsä mieluummin kotona?

Vaikka sunnuntait ovatkin tänä vuonna menneet jo hieman paremmin, me yrittäjät olemme lähes joka sunnuntai itse töissä, koska sillä tavalla säästämme tuhansia euroja vuodessa. Sunnuntaipäivän aukiolo on lyhyt ja rytmi verkkainen. Mieluummin vietämme vapaapäivämme viikolla. Ymmärrämme kuitenkin myös niitä yrittäjiä, jotka haluavat olla sunnuntaisin itse kotona. Monilla on kouluikäisiä lapsia, ja sunnuntai saattaa olla monessa perheessä ainoa yhteinen vapaapäivä. 

Useat kauppakeskusyrittäjät ilahtuvatkin varmasti tästä uutisesta ja epäilen, että aika moni liike aikookin pitää liikkeensä suljettuna juuri sunnuntaina. Meille tosin maanantait ovat nykyään jopa hiljaisempia kuin sunnuntait, koska kaikki tuntuvat aloittavan laihdutuskuurin aina viikon ensimmäisenä päivänä... Perjantaihin mennessä se onkin sitten onneksi jo unohtunut.


Nessun commento:

Posta un commento